Підсумки 2021 року

Працівники комунальних служб знають, що їхня робота лише здається рутинною та нудною. Зокрема, для робітників КП “Кривбасводоканал” рік, що минув, був насичений яскравими подіями, цікавими проєктами і щоденними викликами, для вирішення яких подеколи доводилося застосовувати творчий підхід.

Виконуючи програму розвитку інфраструктури міста, силами підприємства за 2021-й рік було капітально замінено 29 678 п.м. зношених водопровідних труб на нові із сучасного поліетилену. Також виконано роботи по заміні та реконструкції 4 708 п.м. каналізаційних труб і 1 203 п.м. труб для транспортування шахтних вод. Серед наймасштабніших ремонтів – замінили ділянку водоводу на вул. Соборній та поблизу дитячої лікарні № 4; оновили ділянку магістральної водопровідної труби на вул. Кобилянського та проклали новий водопровід на вулицях Електроніки та Цвейга; на вул. Кемерівській у Тернівському районі; у Військовому містечку-35; замінили кілька габаритних запірних арматур на Карачунівському водопровідному комплексі.

Паралельно із капітальним будівництвом районні бригади протягом року ліквідували 6850 пошкоджень водопровідних мереж.

Із турботою про екологію міста оновили ділянку колектора на пр. Металургів методом горизонтально-направленого буріння. Замінили ліву нитку напірного колектору від КНС-8 у Саксаганському районі. Вперше у Кривому Розі застосували інноваційний метод прокладання труб – полімерний рукав. Замінили у такий спосіб ділянку магістрального колектора на вул. Героїв АТО та на проспекті Гагаріна.

Багато уваги в минулому році приділили оновленню Центральної станції аерації: капітально відремонтували відстійники третьої черги та аеротенки, а також первинні відстійники № 9 і 10.

На жаль, в місті стабільною залишалася ситуація із засміченнями каналізаційних мереж. Протягом  2021 року за допомогою спецтехніки було промито 173 612 метрів колекторів, а слюсарі Кривбасводоканалу 28 878 разів діставали сміття із стічних труб .Також не зменшились випадки крадіжок та пошкоджень кришок люків. За рік водоканал повторно накрив 2662 колодязя. Районні бригади відремонтували і замінили у місті 335 пожежних гідрантів.

Свій перший рік справно відпрацювали на благо криворіжців новенькі аварійні машини. Завдяки їм бригади комфортно пересуваються містом і оперативно ліквідовують наслідки аварій на мережах.

В рамках енергосберігаючої програми встановили 14 підкачувальних насосів в багатоповерхівках, це дозволило раціонально вирішити питання нормального тиску холодної води для мешканців верхніх поверхів будинків державного сектору.

Лабораторія контролю якості за рік відібрала 1614 проб питної води у розподільчій мережі і дослідила їх на відповідність державним санітарним вимогам. Окрім того, 578 – проб після ремонтних робіт на водопровідних мережах і 290 проб у зв’язку із зверненнями мешканців.

Для контролю якості питної води в рамках інвестиційної програми було придбано газовий та рідинний хроматограф. Прилади призначені для для визначення залишків органічних речовин у питній воді. З метою модернізації лабораторії до того ж купили спектрофотометри, муфельні печі і вольтамперометричний аналізатор АВА.

Увесь рік фахівці Кривбасводоканалу активно взаємодіяли з абонентами. За 12 місяців оператори Кол-центру прийняли 215 045 дзвінків на гарячу лінію, у тому числі, через Контакт-центр виконкому Криворізької міської ради. А також надали відповідь на 135 234 електронних звернення.

У 2021-му українці знову пережили кілька хвиль розповсюдження коронавірусної хвороби. Під час карантинних обмежень чимало підприємств були змушені скоротити кількість працівників, або взагалі припинити діяльність. Кривбасводоканал, як стратегічне підприємство, продовжував роботу і мав потребу у персоналі. Так за рік постійну офіційну роботу отримали 447 здобувачів.

На жаль, новий 2022-й рік підприємство зустріло із суттєвою дебіторською заборгованістю. Станом на 31 грудня 2021 року борг населення за спожиті послуги водопостачання та водовідведення склав 408,3 мійльйонів гривень.

Сподіваємось, найближчим часом ситуація виправиться і водоканал отримає фінансову можливість відремонтувати якомога більше проблемних ділянок трубопроводів, закупити вкрай необхідну техніку та модернізувати обладнання.