Екоремонт: у Саксаганському районі замінюють напірний колектор

КНС-8 – головна насосна станція густонаселеного Саксаганського району, введена в експлуатацію у 1974 році. Її потужність досягає 40 тис.м3/добу. Стічні води, що надходять до насосної станції від КНС №7,32,53, 4-ї міської лікарні та колишнього РУ ім. Кірова, перекачуються по двом напірним колекторам Ø800 та 900 мм на Центральну станцію аерації. На своєму шляху колектори проходять під проїжджими частинами, а також під лініями швидкісного трамваю.

В результаті агресивної дії стічних вод та довготривалого строку експлуатації, у вкрай аварійному стані перебувала ліва нитка напірного колектору від КНС-8, Ø900 мм. На ділянці від автодороги пр. 200-річчя Кривого Рогу до міської лікарні № 2 через р. Саксагань (р-н балки Калетіна) неодноразово виникали аварійні ситуації, з послідуючим виливом стічних вод на поверхню землі.

З метою запобігання забруднення навколишнього природного середовища скидами неочищених стічних вод, забезпечення санітарного благополуччя мешканців, надійності відведення стічних вод, а також попередження забруднення річки Саксагань, заміну аварійної ділянки колектора було внесено до міської екологічної програми. На першому етапі вже до кінця поточного року буде замінено понад 600 метрів старої труби на сучасний поліетилен.