Кривбасводоканал замінив трубу в центрі міста інноваційним методом

В рамках виконання програми розвитку інфраструктури міста КП “Кривбасводоканал” продовжує оновлення міських трубопроводів. Для заміни пошкодженої ділянки самопливного колектора діаметром 700 мм, що пролягає уздовж вулиці Героїв АТО над станцією швидкісного трамваю “Будинок рад”, на підприємстві розробили ексклюзивний проєкт.

Вивчаючи досвід європейських країн у галузі водопостачання та водовідведення, фахівці Кривбасводоканалу вирішили вперше застосувати нову для України технологію – заміну трубопроводів методом полімерного рукава. Аналогічний проєкт на сьогодні реалізований лише у столиці.

Для виконання ремонту залучили підрядну організацію ТОВ “Будівельна фірма СТАРБУД”.

У підготовлену ділянку колектора (ретельно очищену від залишків стічних вод і сміття) через оглядові колодязі протягнули так званий гнучкий рукав, виготовлений із сполук полімерних матеріалів. Потім з середини обробили його випромінюванням за допомогою спеціальної системи УФ-ламп. Під впливом світла матеріал рукава (лайнера) прийняв форму труби і затвердів. Усі процеси виконали протягом одного дня, і вже надвечір труба була готова до введення в експлуатацію.

Окрім швидкості, перевегою даного методу є відсутність потреби будь-якого порушення благоустрою прилеглої території і, відповідно, без обмеження руху міського транспорту. Маніпуляції виконуються виключно через колодязі. Гарантований виробником термін експлуатації трубопроводів із полімерів складає понад 50 років. Матеріал є стійким до агресивних стічних вод і витримує механічні навантаження проїжджої частини.

В той же час така технологія дорожча за традиційний траншейний метод прокладання труб. 30-метрова ділянка даного колектора обійшлася Кривбасводоканалу у півмільйона гривень. За умови регулярного отримання повних оплат населення за спожиту холодну воду, на підприємстві планують застосування полімерного рукава для заміни труб і в подальшому.