Підсумки роботи КП “Кривбасводоканал” у 2020 році

Мабуть, ще нічого так у світі не чекали, як кінця надважкого 2020-го року. Складним він був як для громадян, так і для усіх підприємств. В умовах карантину, введеного через поширення коронавірусної хвороби, Кривбасводоканал продовжував працювати на благо містян, і було виконано чимало роботи.

Протягом року ми реалізували проєкти по заміні труб водопостачання і водовідведення у Кривому Розі. Нові труби із сучасного поліетилену дозволять зменшити кількість поривів і аварій на мережах. За 12 місяців ми оновили 25 409 метрів водопроводу, з них 2 752 метри – за рахунок міського бюджету. Також виконано роботи по заміні та реконструкції 7 842 метрів каналізаційних труб (в т.ч. 1 965,5 м за кошти міського бюджету) і 945 метрів труб для транспортування шахтних вод. Серед визначних ремонтів – прокладені нові водоводи на вулицях Купріна, Батуринській, Маршака, дюкер у Покровському районі, в садових товариствах у Військовому містечку-33, на Карнаватці, заміна ділянок стратегічного для міста Піонерського водоводу та багато інших.

Здебільшого використовували інноваційний метод горизонтально-направленого буріння, який передбачає виконання робіт без зняття покриття. При цьому ми не забували турбуватися про стан старих труб, які ще не встигли замінити – за рік бригади водоканалу ліквідували 8 583 пошкодження на водопровідних мережах. Ми вдячні абонентам, які вчасно і в повному обсязі оплачують послуги, адже всі ці зміни стали можливими завдяки їм.

Екологічні проєкти по заміні каналізаційних труб: замінено самоплинний колектор на мкр. Сонячному, пр. Гагаріна, на КарачунахКНС-42, КНС-46, та інші. Капітально відремонтували та запустили в роботу відстійник на Центральній станції аерації.

На жаль, в місті стабільною залишалася ситуація із засміченнями каналізаційних мереж.  Протягом  2020 року за допомогою спецтехніки було промито 164 724 метрів колекторів, а слюсарі Кривбасводоканалу 34 797 разів діставали сміття із стічних труб .Також не зменшились випадки крадіжок та пошкоджень кришок люків. За рік водоканал повторно накрив 2412 колодязів.

За підтримки міського бюджету районні бригади замінили у місті 243 пожежних гідранта.

Продовжували втілювати енергозберігаючі програми: закуповували частотні перетворювачі, економні насосні агрегати для водопровідних комплексів та обладнання для станцій 3-го підйому.

Для здійснення регулярного догляду за високовольтними кабелями придбали та ввели в експлуатацію нову електротехнічну лабораторію. А для мобільнішого пересування аварійних бригад – нові автівки.

Не забували й про добрі справи: допомогли з обладнанням водних мереж організації “Сонячні діти Криворіжжя”. Розробили проєкти, виготовили та встановили у місті кілька модульних туалетів. Напередодні новорічних свят взяли участь у прикрашанні ялинок у кількох районах міста.

Під час карантинних обмежень чимало підприємств були змушені скоротити кількість працівників, або взагалі припинити діяльність. Кривбасводоканал, як стратегічне підприємство, продовжував роботу і мав потребу у персоналі. Так за рік постійну офіційну роботу отримали 520 здобувачів.

Увесь рік фахівці Кривбасводоканалу активно взаємодіяли з абонентами. За 12 місяців оператори Кол-центру прийняли 262 056 дзвінків на гарячу лінію, у тому числі, через Контакт-центр виконкому Криворізької міської ради.

Змушені констатувати, що 2021-й рік підприємство зустріло із суттєвою дебіторською заборгованістю. Станом на 31 грудня 2020 року борг за спожиті послуги мешканців багатоквартирного сектору склав 325,1 млн грн, приватного – 33,7 млн грн. Сподіваємось, найближчим часом ситуація виправиться і водоканал отримає фінансову можливість відремонтувати якомога більше проблемних ділянок трубопроводу, закупити вкрай необхідну техніку та модернізувати обладнання.