Як дізнатися дату наступної державної повірки приладу обліку холодної води?

Міжповірочний інтервал для більшості водолічильників становить 4 роки відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». 

Для нових лічильників ви можете легко визначити дату повірки, додавши 4 роки до дати виробництва лічильника, що вказана в технічному паспорті приладу. Зверніть увагу, що 4 роки треба відраховувати саме від цієї дати, а не від дати встановлення або опломбування лічильника.

Якщо ваш лічильник вже проходив періодичну повірку, її дату ви можете подивитись у виданому вам свідоцтві. Зберігаючи ці документи, ви завжди зможете розрахувати наступну дату повірки. 

Але якщо ви все ж таки не маєте під рукою технічного паспорта та свідоцтва, дізнатись дату останньої повірки можна в особистому кабінеті на сайті Нова-ком, яка відображається у вкладинці «Внесення показників лічильників». Як це виглядає візуально – дивіться ТУТ. Як отримати комунальний код – читайте ТУТ.

Окрім того, термін наступної повірки лічильника завжди можна дізнатися, зателефонувавши до Кол-центру Кривбасводоканалу.

Нагадаємо, що повірка лічильників є вимогою Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та необхідна для правильності нарахувань за використану воду. Неповірений лічильник не є приладом обліку, і Кривбасводоканал не має права проводити за ним розрахунки.

За умови відсутності своєчасної повірки, нарахування за користування послугами водопостачання та водовідведення буде проводитись на підставі показників загальнобудинкового лічильника, а в разі його відсутності – згідно з нормами водоспоживання, а це значно більше, ніж ви споживаєте насправді.

Зверніть увагу, що встановлений лічильник обов’язково має бути опломбованим контролером районного відділення Кривбасводоканалу. Після опломбування ви отримуєте акт, в якому також вказано термін наступної повірки водоміру. Контролер передає другий екзмепляр акту до водозбуту, лічильник приймають на облік і тільки тоді в Нова-Комі з’являється віконце для внесення показань.