Повідомлення

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яке проводилося у формі відкритого слухання 01 грудня 2021 року, схвалено проект постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року №1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізованого водовідведення на 2022 рік.

На виконання вимог статті 15 Закон України “Про доступ до публічної інформації” КП «Кривбасводоканал» оприлюднює інформацію, стосовно зазначеного проекту рішень, що підлягає обговоренню.

До Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), від КП «Кривбасводоканал» 20 травня 2021р. надійшла заява та додані до неї матеріали для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на 2022 рік.

За результатами опрацювання наданих матеріалів і відповідно до законів України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою НКРЕКП від 10 березня 2016 року № 302 (далі – Порядок), Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженої постановою НКРЕКП від 24 березня 2016 року № 364, пропонується схвалити та відповідно до частини третьої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розмістити на офіційному веб-сайті НКРЕКП проєкт постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» (далі – проєкт постанови), який передбачає для КП «Кривбасводоканал» встановлення тарифів:

на централізоване водопостачання:

–     споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – 6,25 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість);

–     споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – 12,84 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість);

на централізоване водовідведення:

–     споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – 4,00 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість);

–     споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – 12,16 грн за 1 куб. м (без податку на додану вартість).

Тарифи сформовані з урахуванням:

–     узгоджених з органами місцевого самоврядування річних планів ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення;

–     норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів;

–     індивідуальних технологічних нормативів використання питної води, затверджених органами місцевого самоврядування.

Також у зв’язку з необхідності забезпечення виконання суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання вимог законодавства щодо якості питної води, враховуючи наявний стан мереж водопостачання та обладнання, в розрахунках тарифів передбачено всі необхідні економічно обґрунтовані витрати для доведення якості води до вимог чинного законодавства, зокрема Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 № 400.

Діючі тарифи для КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» були встановлені на засіданні НКРЕКП, що проводилось у формі відкритого слухання, постановою від 04 лютого 2020 року № 283 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141», яка набрала чинності 05 лютого 2020 року.

На зміну тарифів вплинули в першу чергу такі чинники:

1)            зменшились обсяги реалізації, що враховані в діючих тарифах, а саме:

на 4,61 % з централізованого водопостачання;

на 4,08 % з централізованого водовідведення.

Обсяги реалізації визначені річним планом ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, погодженим заступником директора департаменту розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міської ради. Річний план розрахований відповідно до індивідуальних технологічних нормативів використання питної води, погоджених директором Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА;

2)            збільшилися витрати на оплату праці:

на 3,80 % з централізованого водопостачання;

на 6,79 % з централізованого водовідведення.

При цьому запланована середня заробітна плата на одного працівника підприємства зросла на 5 %, а саме з 12967 грн до 13615 грн. Заробітна плата врахована відповідно до Закону України «Про оплату праці»;

3)            збільшилися витрати на оплату податків:

на 1430,42 тис. грн з централізованого водопостачання; на 5604,56 тис. грн з централізованого водовідведення;

4)            збільшилися заплановані витрати на оплату електричної енергії: на 67,74 % з централізованого водопостачання; на 70,75 % з централізованого водовідведення.

Відбулося зростання вартості електричної енергії, що передається на 1 класі напруги, на

73.11     % з централізованого водопостачання та на 67,62 % з централізованого водовідведення, і електричної енергії, що передається на 2 класі напруги, на 81,55 % з централізованого водопостачання та на 73,37 % з централізованого водовідведення.

При цьому заплановані фізичні обсяги (кВт) використання електричної енергії зменшилися відносно діючої структури тарифів: на 717,35 тис. кВт або на 1,07% на 1-му класі напруги та на 1030,99 тис. кВт або на 3,33% на 2-му класі напруги з централізованого водопостачання.

Ураховані обсяги споживання електричної енергії не перевищують обсяги, що розраховані відповідно до норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів;

5)            збільшилися витрати на реагенти:

на 27959,76 тис. грн з централізованого водопостачання; на 917,36 тис. грн з централізованого водовідведення;

6)            збільшилися витрати на пально-мастильні матеріали: на 2292,22 тис. грн з централізованого водопостачання; на 1666,06 тис. грн з централізованого водовідведення.

У структурі тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення враховано податок на прибуток у розмірі 2703,46 тис. грн з централізованого водопостачання та

1656.11тис. грн з централізованого водовідведення.

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 2.11 Порядку у тарифах на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення враховані обігові кошти за рахунок планованого прибутку, а саме: 15019,21 тис. грн з централізованого водопостачання; 9200,61 тис. грн з централізованого водовідведення.

Також, відповідно до постанови НКРЕКП від 28 травня 2021 року № 894 у структурі тарифів КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» передбачено коригування витрат у бік зменшення: на 15991,13 тис. грн з централізованого водопостачання; на 26592,07 тис. грн з централізованого водовідведення.

Крім того, на виконання вимог статті 16 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», постанови НКРЕКП від 30 червня 2017 № 866 «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», проведено відкрите обговорення щодо наміру КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» зміни діючих тарифів з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що підтверджується відповідним протоколом від 11 травня 2021 року.

Проект постанови НКРЕКП та матеріали, що обґрунтовують прийняття рішення розміщенні на офіційному вебсайті НКРЕКП за посиланням:

https://old.nerc.gov.ua/data/filearch/Proekty/2021/pr_366/pr_366_1-2021.pdf

 

Відповідно до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою від ЗО червня 2017 року № 866, НКРЕКП повідомляє про проведення відкритих обговорень проекту постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на 2022 рік.

Інформація про оприлюднення проєкту постанови щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізованого водовідведення на 2022 рік розміщена на офіційному вебсайті НКРЕКП за посиланням: https://old.nerc.gov.ua/?news=12481

Відкриті обговорення проекту постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на 2022 рік відбудуться з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) за допомогою електронного сервісу 15 грудня 2021 року о 08:00 за адресою: вул. Єсеніна, 6 A, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, приймаються до 13 грудня 2021 року у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вул. Смоленська, 19, м. Київ, 03057; e-mail: deptaryfvoda@nerc.gov.ua, контактна особа: Рачук Алла Миколаївна, тел. (044) 207-19-03.

Заявки для участі у відкритому обговоренні проекту рішення НКРЕКП приймаються до 13 грудня 2021 року в письмовому та/або електронному вигляді за адресою: Відділ Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у Дніпропетровській області, вул. Володимира Мономаха, 17 А, м. Дніпро, 49000; e-mail: dnipro@nerc.gov.ua.