Всесвітній день води-2021: “Вода для всіх”

Вода необхідна людству. Кожна крапля води має силу. Вода не просто необхідна для втамування спраги або захисту здоров’я, вона має життєво важливе значення для створення робочих місць і підтримки економічного, соціального та людського розвитку.

Хоча 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% – це солона вода. З решти 2,5% прісної води майже 68,7% – замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Тільки один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною. На сьогоднішній день більше 663 млн. чоловік не мають джерел питної води поблизу місць проживання, а 2,2 млрд. людей не мають доступу до безпечної води. Згідно з останньою Доповіддю ЮНЕСКО про стан водних ресурсів світу, 3,6 млрд. людей у всьому світі, що становить близько половини населення планети, проживають в районах, де відчувається дефіцит водних ресурсів протягом, як мінімум, одного місяця в році.

У 2050 році цей показник може вирости до більш 5 млрд. людей. Сучасне глобальне використання прісної води наближається до максимального порогового рівня стійкості, і цей крихкий баланс насправді лише маскує серйозні місцеві і регіональні диспропорції.

Раціональне водокористування, зменшення антропогенного навантаження на водойми, впровадження більш сучасних і екологічних технологій водопідготовки – дозволять людству зберегти цінний природний ресурс.