Про що говорить накип у чайнику?

Що таке накип?

Скільки б не коштував ваш чайник, через деякий проміжок часу в ньому з’явиться накип — десь більше, десь менше. Звідки ж він береться?

В тій воді, яку ми п’ємо, містяться солі калію і магнію, які необхідні нашому організму в певній кількості. Саме наявністю цих солей характеризується термін «жорсткість» — чим їх більше в воді, тим вона жорсткіше. Ось ми ставимо чайник на плиту і чекаємо, поки вода в ньому закипить. При цьому процесі солі, які тут містяться, переходять у кристалічний стан, осідаючи на його стінках і дні. Це і є той самий накип.

Норми жорсткості води

Згідно ДСанПін 2.2.4-171-10, загальна жорсткість питної води не має перевищувати 7,0 ммоль/дм³ ( до 10,0 ммоль/дм³ – установлюється в окремих випадках у зв’язку з особливими природними умовами та технологією підготовки питної води, що не дозволяє довести якість питної води до жорсткішого нормативу). Якість води, що подається з Радушанського та Карачунівського водопровідних комплексів, відповідає цим нормам. Варто зауважити, що жорсткість води у різних районах міста може відрізнятись.

Яку ж воду обрати – водопровідну чи бутильовану?

Якщо вам не подобається бачити накип на стінках свого чайника, ви звісно можете купувати бутильовану воду чи встановити додаткові фільтри.

Але у багатьох випадках бутильована вода, що є в продажу, майже не містить природних солей кальцію й магнію, а це небезпечно. Значна частина виробників такої води проганяє її через установки зворотного осмосу, роблячи майже дистильованою.

Державні санітарні норми містять вимоги щодо фізіологічної повноцінності мінерального складу води, зокрема, щодо нижньої межі загальної жорсткості – 1,5 ммоль/дм3. Систематичне ж уживання виключно дистильованої або близької до неї води може призвести до низки захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму.