Субсидія-2021: оформлюємо онлайн

З розвитком технологій і продовженням карантину держава спростила отримання субсидій. Щоб подати заяву на отримання субсидії та пільг, можна використовувати платформу “Дія”, сайт Мінсоцполітики або відправити документи поштою.

Спрощена система отримання субсидій буде діяти для тих, хто подасть заявку в цьому році. Субсидію зможуть отримати:
– тимчасово безробітні;
– громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю;
– жителі України, родичі яких тимчасово виїхали за кордон.

Право на отримання субсидії мають сім’ї, в яких оплата за комуналку вище прийнятого Урядом показника для обов’язкового платежу. Громадянам, які вже отримують субсидію, не потрібно подавати заявку, тому що для них в новому році нічого не зміниться.

Для оформлення субсидії через сайт Міністерства соціальної політики потрібно виконати наступні кроки:

1. Зайти на сайт Міністерства соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua/) в рубрику «Е-сервіси».
2. У рубриці «Е-сервіси» вибираємо «Субсидії».
3. Вас автоматично переводить на сайт), де потрібно заповнити форму, а саме вибрати один із трьох способів реєстрації.

На стартовій сторінці Системи надання послуги попередньої реєстрації документів про призначення житлової субсидії, Заявнику пропонується вибрати один з варіантів реєстрації / входу.

КРОК 1: У разі обрання «реєстрація або увійти з ідентифікацією електронним цифровим підписом» і «реєстрація або увійти з ідентифікацією BankID», представлення і підписання документів відбувається виключно в електронному вигляді, без необхідності особистого відвідування управління соціального захисту.

У разі обрання «реєстрація або увійти за адресою електронної пошти» зазначено, що необхідно подати документи в паперовій формі (після заповнення форми на сайті вам прийде ПДФ-версія цього видання, яку потрібно буде роздрукувати, підписати і занести в орган соціального захисту).

КРОК 2: Після успішного входу в систему буде здійснено перехід до заповнення електронних форм:
– Заяви про призначення і надання в грошовій формі (вказується відділення банку),
– Декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

КРОК 3: Після заповнення усіх необхідних реквізитів необхідно перевірити і підтвердити правильність внесених даних, й подати документ.

В результаті на електронну адресу прийде повідомлення з інформацією:
1) Ваш електронний заяву на призначення житлової субсидії успішно зареєстровано. Її номер – 1111111111111.
Про всяк випадок збережіть його.

2) Чи буде розглядати заяву саме той орган соціального захисту населення, який ви вказали при заповненні електронної форми.

3) У випадку, якщо ви не використовували електронний цифровий підпис, вам доведеться особисто звернутися до органу соціального захисту населення, щоб власноруч підписати документи.

4) Найближчим часом наші співробітники зв’яжуться з вами, щоб узгодити дату і час вашого візиту.

5) До цього листа також додаються копії поданих вами документів.

Окрім того, в умовах карантину, аби уникнути надмірного скупчення людей, криворіжцям рекомендують дізнаватись про розмір встановленої субсидії онлайн. Для цього треба зайти на сайт за посиланням.

Праворуч у відповідних рядках ввести свою повну адресу і пройти капчу («Я не робот»). Після цього у правій частині вікна будуть відображені результати пошуку. Там буде вказано:

  • стан субсидії (діюча/не діюча);
  • розмір субсидії;
  • розмір субсидії за конкретний період (для відображення треба натиснути на іконку в останній колонці).

Скориставшись цією інструкцією, можна дізнатись все необхідне без потреби виходити з дому та відвідувати управління соцзахисту.

Зараз в Україні субсидію отримує більш 3, 1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань їм за місяць становить близько 1633 грн.

Крім цього, майже 1,8 млн сімей користується пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг та мають знижку від 25 до 100% залежно від категорії пільговика.