Нагадування про нові договори

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 зобовязує українців обрати модель договірних відносин з постачальниками комунальних послуг і заключити нові договори.

Законом передбачено кілька нововведень, зокрема, визначено нову класифікацію житлово-комунальних послуг, в тому числі і послуг водопостачання та водовідведення, нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання цих послуг, передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, а також визначено особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку.

В повному обсязі Закон було введено в дію в травні минулого року, однак згідно з п.42 ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових спеціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”, договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п.2.1 Постанови КМУ від 26.08.2020, карантин було продовжено до 31 жовтня, тому у споживачів холодної води є час на визначення моделі договірних відносин із  КП “Кривбасводоканал”.

Постановою КМУ №690 від 5.07.2019 запропоновано 5 моделей договорів на вибір: два для індивідуальних споживачів, один для приватного сектору, один договір для колективного споживача та колективний договір для співвласників багатоквартирного будинку.

Якщо мешканці самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, за замовчуванням буде укладено індивідуальний договір про надання послуг водопостачання та водовідведення без обслуговування внутрішньобудинкових систем.