Неймовірні дарунки природи людям!

Один із найважливіших для життя на нашій планеті елемент – вода – не земного походження. Такої думки дійшли вчені. Вони вважають, що впродовж існування Землі, комети, що багаті льодовими вкрапленнями, стикалися з нею і та лишила «сліди з води». Це явище називають кометним бомбардуванням.

До того ж, саме у глибинах Космосу вчені НАСА зафіксували найбільшу в світі парову хмару. ЇЇ виявили поряд Чорною дірою за 12 мільярдів світлових років від Землі. Парова хмара містить у 140 трильйонів раз більше води, аніж у земному Світовому океані.
Вода є навіть на Сонці, – стверджують дослідники. Ще й у такій кількості, що наша Зірка щодня спалює об’єм близько трильйона тон.
Перевищує обсягами Світовий океан ще й мантія Землі: у її складі в 10-12 разів більше води. Хоча сам Світовий океан вкриває понад сімдесят відсотків поверхні планети і більш за все впливає на клімат. Саме завдяки воді, яка постійно підігріває нижні шари атмосфери, ми маємо такий м’який, порівняно із іншими планетами нашої Сонячної системи, клімат, у якому можливо жити.

Вода – найбільш тепловмісна рідина із усіх, що існують у природі. За підрахунками вчених, цієї блакитно-прозорої речовини на Землі близько 1,5 мільярда кубічних метрів. А це приблизно 800 трильйонів олімпійських басейнів. Хоча прозора вона лише для видимих променів. А ось інфрачервоне випромінення активно поглинає. І, якби усі ці мільярди кубів води перейшли у рідкий стан, якби всі льодовики розтанули, то рівень води на нашій планеті піднявся б на 64 метри. А це висота приблизно двох з половиною 9-поверхових будинків, поставлених один на одного. Орієнтовно 15 відсотків суші зникли б під товщою води. Аби уникнути такого сценарію, вчені постійно закликають берегти природу.