Як фосфати шкодять навколишньому середовищу?

В чисельній рекламі пральних порошків, засобів для миття посуду та інших миючих засобів, автори ніколи не розкажуть правди про їх склад і про те, чи можуть ті чи інші речовини, які вони містять, нанести шкоду здоров’ю споживача і навколишньому середовищу. Зараз літо і, мабуть, кожен українець бачив, як вода у більшості водойм стає зеленою.Мало хто знає, що причиною цього є використання миючих засобів, які містять фосфати або ж фосфонати.

Це сполуки фосфору, який являється найважливішим обов’язковим хімічним елементом необхідним для живих організмів і діє як добриво для рослин. При потраплянні у водойми він викликає швидкий ріст водоростей, особливо синьо-зелених, а це в свою чергу призводить до порушення природної біосистеми.

В чому проявляється негативний вплив фосфатів

1. Фосфати створюють значні ризики для здоров’я людини.

Забруднену воду не можна пити, а якщо ви все ж ризикнете це зробити, то можете мати небезпечні для вашого організму наслідки. В такій воді не рекомендовано купатись – після цього можуть розвиватися шкірні захворювання.

2. Фосфати незадовільно впливають на використання водойм в рекреаційних цілях.

Коли синьо-зелені водорості відмирають, їх починає викидати хвилями на берег, там вони розкладаються і навколо витає дуже неприємний запах.

3. Фосфати негативно впливають на умови існування водних живих ресурсів.

Водорості посилено витягують із води розчинений кисень, не пропускають сонячні промені. Від дефіциту кисню починає гинути риба та інші водні біоресурси, від розкладу яких в воду потрапляє велика кількість біотоксинів.

4. Фосфати створюють значні фінансові затрати на підготовку води на питні потреби.

Водоканали змушені використовувати більшу кількість реагентів для очистки води, що призводить до збільшення затрат на доведення її до стану придатного до споживання. Після використання вода, забруднена миючими засобами, потрапляє у систему каналізації, а далі на очисні споруди. Більшість із тих споруд, які ми маємо в Україні, побудовані ще у минулому столітті та фактично уже відпрацювали закладений термін експлуатації.

На щастя час від часу будуються нові споруди, проте вони також є технічно не досконалими. Будівництво систем, здатних провести очистку каналізаційних стоків на 99%, є дуже дорогим задоволенням, яке осилити фінансово водоканали не можуть.

Як особисто я можу вплинути на зменшення забруднення водойм фосфатами?

  • Прямо від сьогодні, не чекаючи офіційної заборони на рівні держави, відмовитися від використання синтетичних миючих засобів, які серед інших складників містять фосфати чи фосфанати.
  • Час від часу розміщувати на своїх сторінках в соціальних мережах інформацію про шкоду, яку наносять такі синтетичні миючі засоби нашим водоймам.
  • Регулярно проводити роз’яснювальну (просвітницьку) роботу із своїми рідними та знайомими з метою формування у них екологічної свідомості.
  • підписати Петицію до Президента України з проханням залучити науковців та інститути громадянського суспільства до розробки законопроєкту про заборону ввезення в Україну, виробництва, реклами, розповсюдження і використання в Україні фосфатних мийних засобів та внести цей законопроєкт на розгляд Верховної Ради України.
Пам’ятайте, здоров’я екосистеми залежить тільки від нас!