Бережімо воду вже сьогодні, щоб мати її в майбутньому!

Ми звертаємо увагу на те, скільки використовуємо за місяць води, тільки коли передаємо показання лічильника.

Часто дивуємося, як багато води витрачено і як дорого вона обійдеться сімейному бюджету. При цьому зовсім не робимо висновків, що використовуємо набагато більше води, ніж насправді потрібно для комфортного життя, і не переходимо на усвідомлене споживання цього найважливішого ресурсу планети.

Запаси прісної води невеликі, і майже 70% з них – це льодиви Арктики і Антарктики, які активно тануть, і прісна вода перетворюється в солону. У багатьох регіонах ґрунтові води є єдиним джерелом задоволення побутових, сільськогосподарських і промислових потреб. Однак в останні роки люди занадто активно використовують ці ресурси. На даний момент людство викачує з-під землі в 3,5 рази більше води, ніж встигає утворитися. Тут слід кожному з нас задуматися не стільки про суму у квитанції, скільки про економію споживання води.

 

У минулому році до Всесвітнього дня водних ресурсів, який традиційно відзначається 22 березня, фахівці нідерландської компанії IKEA опублікували поради, дотримуючись яких можна суттєво скоротити споживання цілющої вологи.

Для душа потрібно менше води, ніж для ванни, але тільки не в тому випадку, якщо ви стоїте під ним годинами. Фахівці IКЕА стверджують: приймаючи душ 3-4 хвилини замість 8, можна заощадити до 50 літрів води!

Використовуйте воду по максимуму. Наприклад, підставте відро під душ, поки чекаєте, коли гаряча і холодна змішаються до комфортної для вас температури. Потім цю воду можна використовувати для побутових потреб.

 

Закривайте кран, поки чистите зуби. Не зловживайте кнопкою змиву на унітазі. За одне натискання йде як мінімум 6 літрів води.

 

Періть великими порціями, щоб скоротити витрати води, порошку і фінансів. Іноді одяг вимагає не прання, а провітрювання. Після одного-двох разів носіння досить вивісити светр або блузку на свіже повітря: це не тільки допоможе заощадити на черговому пранні, але і вбереже річ від швидкої деформації тканини.

 

 

Щоб уникнути хімічного забруднення води, використовуйте безпечні засоби для чищення ванної кімнати і кранів.

Посудомийна машина дійсно витрачає воду ефективніше. Однак лише тоді, коли заповнена мінімум на 90%.

Масло, яке ми використовуємо для приготування їжі, засмічує каналізацію, тому перед миттям посуду приберіть з неї жир паперовими серветками.

Навчіться мити посуд більш економно: натираючи миючим засобом тарілки, не обов’язково постійно тримати кран відкритим, а полоскати посуд можна в наповненій раковині або великій посуді.

 

 

Рослини в саду висаджуйте, групуючи в залежності від потреб в поливі. Збирайте дощову воду, щоб використовувати для поливу клумб або городу. Зрошувати землю потрібно рано вранці, щоб вода повільно просочувалася в грунт, а не миттєво випарувалася під палючим сонцем.

 

Утепліть труби, щоб економити гарячу воду, електрику і гроші.Слідкуйте за станом труб в будинку: вчасно знаходьте і усувайте протікання.
Не лінуйтеся повідомляти управителю про аварії у водопровідній системі.

 

 

 

Розкажіть про заощадження водних ресурсів родичам, друзям, колегам по роботі.