До відома абонентів!

Верховною Радою України 30.03.2020 прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових спеціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” за №540-IX, який вступив в дію 02.04.2020. Пунктом 42 даного Закону передбачено внесення змін до пунктів 3 та 4 розділу VI “Прикінцевих та перехідних положень” Закону України “Про житлово-комунальні послуги”. Дані зміни полягають у відтермінуванні кінцевого строку укладення договорів про надання житлово-комунальних послуг зі споживачами.
Так, відповідно до пункту 3 розділу VI “Прикінцевих та перехідних положень” ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”, договори про надання послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладених за правилами, визначеними цим Законом.

Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України. У разі, якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

Пунктом 4 передбачено, що не пізніш як протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуги з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а виконавці комунальних послуг – укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

Прочитати і завантажити тексти договорів можна тут.