Викидати сміття повз урну не модно!

Незважаючи на регулярні нагадування про необхідність правильного користування каналізацією, кількість засмічень каналізайціних мереж у місті не зменшується. Сміття створює не лише затор, а й шкодить екології.

Прогрес не стоїть на місці, і багато держав навчилися успішно боротися зі сміттям шляхом створення нових систем по його переробці та за допомогою великих штрафів. Деякі країни пішли далі і придумали оригінальні методи боротьби зі сміттям, зробили наукові відкриття в сфері утилізації, ввели суворі покарання і навіть винагороди. Кожний поважаючий себе і свою країну європеєць не зможе уявити ситуацію із викиданням сміття не те, щоб до унітазу, а просто повз урни!
Наприклад, в Японії для кожного жителя сортувати сміття – прямий обов’язок і відповідальність. За незаконний викид сміття передбачається штраф або тюремне ув’язнення.

 

 

 

 

 

У Норвегії в супермаркетах є автомати, куди можна здати пластикові та скляні пляшки. Пристрій видає чек, який потім потрібно пред’явити на касі, і вам зроблять знижку. Також є апарати, які дають можливість збагатитися – взяти участь у лотереї після здачі тари.

Кажуть, що менталітет у громадян поміняти неможливо. Але в Сінгапурі так не вважають. Штрафи за викид сміття в недозволеному місці змінили жителів Сінгапуру. Ця країна відома величезною кількістю штрафів і забороняючих законів. Так, тут на вулицях заборонено плюватися, жувати жуйку, годувати голубів і навіть перекушувати. За все це накладається штраф у розмірі 1000 сінгапурських доларів. Не дивно, що городяни стали самими зразковими чистюлями у світі.

Отже, закликаємо починати з малого – сміття викидати в урну, а не в унітаз або каналізаційний колодязь. Зменшення кількості засмічень продовжить термін служби труб і забезпечить безперебійну роботу зливної системи.