Паразит інтернет-хайпу…

Вже тиждень просторами інтернету шириться запис сумнівного походження про наявність у воді, що подається начебто Кривбасводоканалом, невідомих паразитів. Одна з користувачок ввела в оману чималу кількість людей, демонструючи тару з водою, в якій знаходиться паразит і натякаючи на відповідальність за це водоканалу.

Відео, яке з точки зору здорового глузду та критичного мислення взагалі не може бути предметом обговорення, привернуло увагу ЗМІ. Тому КП “Кривбасводоканал” готове висловити свою позицію з цього приводу.

Якість води, яку подає підприємство на місто, суворо контролюється профільними фахівцями та санітарними службами. Належним чином проводяться відбори води для лабораторного аналізу, результати якого регулярно публікуються на сайті підприємства. Усі аналізи підтверджують відповідність складу води санітарним нормам.

На якість води, яку люди отримують з кранів безпосередньо в своїх домівках чи дачах, впливають декілька факторів. Сумнівною вода може стати через стан трубопроводів внутрішньобудинкових систем (НЕ зона відповідальності водоканалу); через стан трубопроводів конкретної квартири/будинку/дачі (зона відповідальності абонента); засмічення фільтру перед змішувачем води або лічильником (зона відповідальності абонента); тривала пауза у користуванні водопровідною системою будинку, як наслідок застій води та створення сприятливого середовища для утворення бактерій та розмноження паразитів (зона відповідальності абонента); проведення управителем на внутрішньобудинкових трубах робіт, що потребують спуску/запуску води.

У тому разі, якщо жоден з факторів немає місця і у мешканців є об’єктивні причини сумніватися у якості води, її аналіз повинен проводитись відповідно до встановленої процедури. Для отримання достовірних результатів аналізу, важливо правильно провести відбір проби (в спеціально підготовлену тару), її зберігання та транспортування. Відбір проб води може проводитися запрошеним спеціалістом з лабораторії або замовником самостійно, але враховуючи всі правила відбору. Важливо також враховувати, що з кранів забір води здійснюють після вільного спуску води при повному відкритті крану протягом 10 хвилин.

Жодних з перелічених вимог та етапів відбору на розповсюдженому відео немає. Офіційних звернень та скарг від осіб, які мають відношення до цього відео, на підприємство також не надходило. Тому вважаємо інформацію, що поставила під удар репутацію Кривбасводоканалу, спробою недобросовісним способом “спіймати” хайп на просторах інтернету.

Разом з тим, відчуваючи свою відповідальність перед кожним споживачем, спеціалісти Кривбасводоканалу провели окремий відбір води і встановили, що вода відповідає нормам і не містить небезпечних мікроорганізмів.