Як мешканці влаштовують собі “фекальну Венецію”

У Кривому Розі розповсюджена проблема засмічень трубопроводів. Щотижня бригади КП “Кривбасводоканал” витрачають багато часу та уваги саме на прочистку каналізаційних колодязів та труб, де накопичуються предмети, місце яких виключно на смітнику. За останній тиждень, з 15 по 21 квітня, силами комунальників було усунуто 789 засмічень.

Здебільшого проблема виникає біля тих будинків, де каналізаційну систему звикли використовувати замість урни. І якщо поведінка мешканців залишається незмінною, вони ж перші від цього страждають. Коли рух стоків унеможливлює накопичене у трубопроводі чи колодязі сміття (ганчірки, пакети, підгузки, панчохи, кістки, засоби гігієни, скло, каміння, вата, одяг тощо), виникає витік стоків на поверхню. Як приклад можна привести вулиці Казахська та Сєченова. Тут вже стали звичними повторні виклики комунальників для ліквідації засмічень. Утворюються вони через те, що сміття змивається у санвузол або викидається у колодязь, який залишився без кришки.

Підкреслимо, стан системи водовідведення залежить не тільки від дій комунального підприємства та коштів, які йдуть на модернізацію. Поведінка та звички людей, колосальні борги населення унеможливлюють повноцінне та безпроблемне функціонування мереж.