На захисті екології: у Кривому Розі прийняті Правила приймання стічних вод

Кривий Ріг отримав нові Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення міста. Нормативний документ регламентуватиме взаємовідносини КП «Кривбасводоканал» та суб’єктів господарювання у сфері поводження зі стічними водами та стане свого роду екологічним бар’єром від негативного впливу понаднормативних скидів у міську систему каналізації.

Прийняттю відповідних правил на місцевому рівні передувало затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, які набрали чинності 02.02.2018 р.

У Кривому Розі проект місцевих правил був розроблений спеціалістами комунального підприємства та виконкому. Його затвердженню передували обговорення, врахування пропозицій усіх сторін. На засіданні виконкому Криворізької міської ради 13 лютого правила були прийняті і 20 лютого вступили в дію.

Відтепер суб’єкти господарювання Кривого Рогу мають забезпечити допустимі концентрації забруднюючих речовин у стічних водах, вводиться таке поняття як “локальні очисні споруди”, передбачена додаткова плата за понаднормативно забруднені стічні води та визначено механізм проведення контролю за скидом стічних вод до систем централізованого водовідведення Кривого Рогу.

Без перебільшення можна сказати, що прийняття правил є суттєвим кроком до розуміння проблем екології та системи каналізації. Ці правила мають забезпечити охорону навколишнього природного середовища, запобігти забрудненню басейну річки Дніпро недостатньо очищенними стічними водами та  псуванню системи водовідведення Кривого Рогу.