Перенос приладів обліку – вимога закону

КП «Кривбасводоканал» в черговий раз роз’яснив вимоги щодо необхідності переносу приладів обліку води за межі земельної ділянки.

Позиція підприємства базується виключно на засадах діючого законодавства України, яке зобов’язує водоканал проводити відповідну роботу. Адже дотримання підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення нормативно-правових актів  суворо контролюються Національною Комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). І тут доречно привести вимоги Постанови Нацкомісії №307 від 22.03.2017 року, в якій прописано, що невід’ємною частиною належного провадження господарської діяльності нашим підприємством є наявність ліцензії та неухильне і беззаперечне дотримання відповідних ліцензійних умов. Безпосередньо у підпункті 19 пункту 2.2 Ліцензійних умовах прописано «надавати послуги з централізованого водопостачання за наявності приладів обліку в кожній точці розподілу послуг, які відповідають вимогам Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 року №163».

Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності», зокрема положеннями ст. 16 визначено, що підставою для прийняття рішення про анулювання ліцензії може бути невиконання вимог контролюючого органу щодо усунення відповідних порушень ліцензійних умов.

Тобто, Кривбасводоканал має проводити свою діяльність виключно при виконанні вичерпного переліку умов, зокрема за наявності встановлених приладів обліку в кожній точці розподілу послуг.

Точкою розподілу послуг є місце передачі послуг від однієї особи до іншої, облаштоване засобами обліку та регулювання (абзац 14 статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Вузли обліку мають бути розташовані на водопровідній мережі Споживача, а саме на межі балансової належності мереж Виробника (КП «Кривбасводоканал») та Споживача. В свою чергу межею балансової належності  є існуюча або запроектована точка з’єднання водопровідних мереж Виробника та Споживача.

Посилання споживачами на вимоги п.5.2 Наказу Міністерства з питань ЖКГ №190 від 27.06.2008 «Про затвердження Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», в якому сказано, що вузли   обліку   повинні   розташовуватись   на   мережі споживача,  як  правило,  на  межі  балансової  належності   мереж виробника  та  споживача,  або  за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною  будівлі  в  місці входу водопровідного вводу – некоректне, оскільки зазначений нормативний акт регулює правовідносини виключно між юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Усі дії водоканалу не виходять за рамки діючого законодавства, яке покладає певні обов’язки і на споживачів. Тому кожен мешканець приватного будинку має розуміти, що у разі відмови від переносу приладу обліку на межу балансової належності мереж виробника, він є порушником закону.