Підсумки роботи КП “Кривбасводоканал” у 2023-му році

Минув ще один рік мужнього протистояння України повномасштабному вторгненню росії. Під обстрілами, щоденною загрозою знеструмлення насосних станцій; після знищення агресором важливих об’єктів і кількох одиниць техніки; в умовах екологічної катастрофи через наймасштабніший водний теракт; на збитковому тарифі, – комунальне підприємство Кривбасводоканал продовжує забезпечувати місто питною водою й відводити стоки.

Перш за все висловлюємо щиру подяку міській владі за підтримку та допомогу у зміцнені матеріально-технічної бази підприємства, оновлення автопарку та високу оцінку й довіру колективу.

Вдячні всім міжнародним організаціям і партнерам, які не залишилися осторонь, надали й продовжують надавати всебічну допомогу підприємству критичної інфраструктури та містянам. Завдяки їх підтримці, ключові міські насосні станції тепер убезпечені генераторами, на кількох – встановлено сучасні частотні перетворювачі й агрегати. Безцінною є допомога з життєво необхідними реагентами для очищення й знезараження води. Після знищення Каховської ГЕС потреби в хімічних речовинах зросли в десятки разів! Але про це далі.

Обслуговування майже 2000 кілометрів водопровідних мереж та 1200 кілометрів труб водовідведення потребує величезних ресурсів, а головне – достатньої кількості робочих рук. Однак війна диктує свої умови. І без того катастрофічно малочисельний колектив Кривбасводоканалу щодня зменшується. Наразі 152 дорогоцінних працівника служать в лавах Збройних Сил України. Проте ті, що лишилися, на 100% віддають себе роботі 24/7. Так, за рік, що минув, районні бригади підприємства:

– ліквідували близько 7300 аварій на водогонах,
– усунули понад 26 000 засмічень каналізації,
– промили понад 1900 кілометрів водопровідних труб і 160 кілометрів мереж водовідведення,
– накрили кришками 1100 люків,
– замінили 30 пожежних гідрантів і ще 900 відремонтували,
– замінили до 190 одиниць запірної арматури й понад 3000 одиниць відремонтували,
– від початку опалювального сезону допомагають теплогенеруючим підприємствам з ліквідацією аварій на тепломережах.

Незважаючи на всі труднощі, протягом року підприємство продовжувало оновлювати зношені мережі. Так по всьому місту було виконано заміну та будівництво близько 20 кілометрів водопровідних мереж, 2 кілометрів труб водовідведення та більше 3 кілометрів трубопроводу шахтних вод. Кожен проєкт потребував особливої уваги та неабияких зусиль, як матеріальних, так і людських. Наприклад, у Металургійному районі замінили ділянку водогону, який пролягав під проїжджою частиною з трамвайними коліями.

У березні-квітні 2023-го року за підтримки міського бюджету було реалізовано масштабний проєкт по заміні магістрального водоводу та квартальних трубопроводів на вулиці Кобилянського, що у Центрально-Міському районі. Після ремонту вулиця отримала понад 3 кілометри труб із сучасного поліетилену, нове дорожнє полотно з впорядкованими узбіччями, а Кривбасводоканал здав роботи на місяць раніше дедлайну.

З метою забезпечення надійним водопостачанням багатотисячного житлового масиву Інгулець кілька бригад Кривбасводоканалу в стислий термін виконали важливий капітальний ремонт комунікацій. Замінили 1200 метрів зношеного водоводу діаметром від 200 до 500 мм, 5 одиниць запірної арматури діаметром від 150 до 500 мм, збудували 3 водопровідних колодязя діаметром 1500 мм.

Для мешканців одного з найвіддаленіших від водосховищ селища – Мирівське, бригада Північного цеху замінила дві нитки водогону діаметром 400 мм і протяжністю 160 п.м. на вулиці Прикар’єрній. Ремонт ускладнювало пролягання трубопроводу під залізною дорогою.

Це далеко не повний перелік виконаних капітальних замін мереж, та й плани були більшими, але на заваді став теракт на Каховській ГЕС. Вночі 6 червня 2023 року окупанти підірвали греблю гідроелектростанції, внаслідок чого затопило, за різними оцінками, понад 90 населених пунктів. Каховське водосховище було джерелом води для багатьох населених пунктів Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Зокрема, Кривий Ріг та Криворізький район опинився під загрозою зневоднення, адже з резервуару саме Каховської ГЕС рукотворним каналом “Дніпро-Кривий Ріг” відбувалося наповнення головного джерела питної води міста – Південного водосховища. Російські терористи неодноразово погрожували знищити греблю, тому заздалегідь було зроблено запаси, яких місту мало вистачити на 1,5-2 місяця. Того ж дня обласна комісія з питань техногенної безпеки на надзвичайних ситуацій класифікувала поточне становище як надзвичайну ситуацію. За рішенням міської комісії з ТБ та НС місто ввійшло в режим суворої економії води.

У 35-градусну спеку 70% Кривого Рогу – мешканців, великих промислових підприємств, середнього та малого бізнесу, лікарень, шкіл тощо, – залишилися без сталого водопостачання. Ситуація вимагала негайних дій: оперативно до вирішення проблеми підключилася держава, обласна й міська влада. Проте воду споживачі чекали від Кривбасводоканалу! Поки тривав пошук і розробка проєкту потужного альтернативного джерела наповнення Південного водосховища, фахівці підприємства запропонували своє рішення: повернути звичну логістику на 180°, і подавати воду до водопровідного комплекса у протилежному від каналу “Дніпро-Кривий Ріг” напрямку – з невеликої місцевої річки Саксагань через 33-й канал.

Компактна команда професіоналів: інженерів, майстрів, енергетиків, найкращих слюсарів – взялися до роботи. Працюючи по кілька діб без сну, зводили тимчасову електростанцію, встановлювали насосне обладнання, прокладали трубопроводи. Районні бригади в цей час встановлювали по всьому місту тимчасові водорозбірні колонки й привозили воду в автоцистернах. І вже 20 липня було запущено першу з трьох ниток. Південне почало наповнюватися. Але постала інша проблема: ставкова вода за хімічним складом радикально відрізняється від Дніпровської, й ніколи не розглядалася як джерело для підготовки питної. Запаси реагентів стрімко скорочувалися, адже їх доводилося витрачати в десятки разів більше. На щастя, світова спільнота звернула увагу на черговий жахливий акт тероризму з боку росіян, й міжнародні організації передали громаді Дніпропетровщини спеціалізовані діжки для транспортування води, техніку, матеріали й обладнання для відновлення мереж, а головне – забезпечили поставки життєво необхідних реагентів. Тож поки триває реалізація державного проєкту з перекидання води до Південного водосховища з іншого джерела, Кривому Рогу вдалося не тільки протриматися в умовах економного використання води, а й врятувати функціонування каналізації й уникнути екологічної катастрофи.

Хіміко-бактеріологічна лабораторія підприємства здійснює щогодинний моніторинг якості води. З урахуванням ситуації, що склалася, у 2023-му році й донині контроль посилено вдвічі. За минулий рік було відібрано проб води:

Період відборуМісце відбору проб
Розподільча мережаКарачунівський водопровідний комплексРадушанський водопровідний комплекс
Санітарно-хімічні пробиМікро-біологічні пробиПаразито-логічні пробиСанітарно-хімічні пробиМікро-біологічні пробиПаразито-логічні пробиСанітарно-хімічні пробиМікро-біологічні пробиПаразито-логічні проби
2023-й рік1739169938623 9289975239 720166455

За результатами аналізів – питна вода відповідає вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та ДСанПІН «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру».

Активну роботу з абонентами протягом року провів і кол-центр Кривбасводоканалу. Всього фахівці прийняли близько 103 000 дзвінків телефоном; відповіли на 27 200 повідомлень у вайбері; прослухали 14 300 голосових звернень на автовідповідачі; закрили 13 700 заявок, які мешканці залишили через міську гарячу лінію; зареєстрували та направили в роботу 9 500 листів, що надійшли на офіційну електронну скриньку Кривбасводоканалу.

В країні триває воєнний стан. Але роботи у водоканалівців не поменшало, – наразі підприємство має катастрофічний брак кадрів. Особливо потрібні слюсарі, водії, електрогазозварники. Перелік актуальних вакансій ТУТ, також публікуємо їх на своїх сторінках у соціальних мережах: фейсбуці, телеграмі, вайбері. Попри неактуальний тариф на воду, який востаннє переглядався до повномасштабної війни, Кривбасводоканал своїм працівникам стабільно виплачує заробітну плату й забезпечує повний соціальний пакет. Запрошуємо всіх, кому небайдужа доля рідного міста, працевлаштовуватися й працювати пліч-о-пліч на благо криворіжців!