Кількість засмічень трубопроводів КП «Кривбасводоканал» зросла

Низька культура поводження з побутовими відходами та каналізацією у абонентів, а також збільшення випадків скидання суб’єктами господарської діяльності в мережу водовідведення стоків з перевищенням концентрації жирів призводить до зростання кількості засмічень трубопроводів. І без того зношені мережі піддаються додатковому навантаженню, що призводить до постійних поривів і витоків.

«Діючі мережі водовідведення були спроектовані десятки років тому і не були розраховані на прийом стоків з великим вмістом жирів. Розвиток індустрії харчування, розширення мережі фастфудів, кафе і ресторанів закономірно привели до колосального навантаженні на трубопроводи. Вони стали частіше забиватися жирами і швидше псуватися», – розповідає начальник інспекції промислового водовідведення КП «Кривбасводоканал» Дмитро Рибаченко.
Якщо раніше співробітниками КП «Кривбасводоканал» щодня усувалися близько 30 засмічень, то на сьогоднішній день працівникам водоканалу доводиться ліквідовувати в середньому по 70-80 засмічень.
Всього за минулий рік були усунені 21997 засмічень каналізації, у 2015 році – 22162, в 2014 -21572, у 2013 – 21325, в 2012 – 21489, в 2011 – 20626, в 2010 – 19111.


Невелике зниження показника в 2016 році порівняно з піковим 2015-м пояснюється посиленням роботи на КП «Кривбасводоканал» Служби технічної інспекції. Підрозділ контролює використання суб’єктами підприємницької діяльності систем водопостачання та водовідведення. Підприємства, які скидають свої стоки на станції аерації КП «Кривбасводоканал», стали ретельніше стежити за нормалізацією якості та режиму скиду стічних вод.
КП «Кривбасводоканал» рекомендує суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з виробництвом продуктів харчування, встановлювати на своїх мережах жировловлювачі. Це знизить концентрацію забруднюючих речовин у стоках і в цілому сприятливо позначиться на стані водних ресурсів міста.