Інформація щодо використання питної води садовими товариствами для поливу

У відповідності до ст.19 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» № 2047-VIII від 18.05.2017 р (далі Закон), послуги з питного водопостачання та/або централізованого водовідведення надаються споживачам питної води виключно на підставі укладених Договорів.

Законом чітко зазначено, що питна вода – це вода, призначена насамперед для споживання людиною, для використання споживачами для задоволення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб. Тому першочергово питною водою підприємство виробник повинно забезпечити мешканців міста для задоволення фізіологічних та санітарно-гігієнічних потреб.

Щодо поливу земельних ділянок з використанням питної води

Рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 12.12.2012 року за № 367 «Про затвердження науково обґрунтованих нормативів питного водопостачання населення м. Кривого Рогу та норм витрат питної води на поливання газонів, присадибних ділянок, теплиць» на підставі звіту від 13.09.2012 р. науково-дослідної роботи затверджені нормативи використання питної води для поливу в м. Кривий Ріг, що знаходиться в умовах посушливого клімату південного регіону України, з плановою кількістю днів поливів посадок у відкритому ґрунті – 160 днів на рік.

В 2018 році поливний період, як і у попередні роки,  дозволений з 20 квітня по 30 вересня 2018 р..

Норма використання питної води для питних потреб у садових товариствах:

– з користуванням питною водою з вуличних водорозбірних колонок – 60л/добу на 1 особу;

– з користуванням питною водою з дворових водорозбірних колонок або кранів – 160л/добу на 1 особу.

Норма використання питної води для поливу у садових товариствах:

– газони і квітники – 6,0л/м2;

– овочеві та плодові дерева – 15 л/м2;

– посадки в парниках та теплицях – 15 л/м2.

Крім того, в порядку ст. 20 Закону № №2047-VIII при укладанні Договорів про  надання  послуг  з  питного водопостачання  та/або  централізованого водовідведення Сторони повинні передбачити істотні умови таких Договорів, якими є:

  • режим надання послуг;
  • обсяги питного водопостачання за нормативами питного водопостачання;
  • порядок надання послуг з водовідведення;
  • розмір та порядок оплати послуг централізованого водопостачання і водовідведення;
  • права та обов’язки сторін договору;
  • відповідальність сторін договору.

За згодою сторін  договору про надання послуг  з  питного водопостачання та/або водовідведення у ньому можуть бути зазначені інші умови.

Враховуючи вищезазначену норму Закону усі укладені Договори містять в собі узгоджений між сторонами помісячний обсяг споживання послуг для поливу, питних потреб, або обидві послуги одразу, при цьому орієнтовний помісячний розрахунок споживання послуг надає сам Споживач під час укладання Договору.

Звертаємо увагу на те, що у спекотні дні можливі перебої у водопостачанні через недотримання споживачами режиму водоспоживання або порушення умов договору.

Наприклад, укладено договір на питні потреби обмеженої кількості споживачів, а послугами користується більше людей, ніж розраховано за проектом, або воду для споживання використовують для поливу. Це призводить до необлікованих і понад розрахункових втрат води.

Слід відзначити, що для поливу земельних ділянок можна використовувати воду з розташованих поблизу водойм, або заздалегідь наповнювати питною водою ємкості в часи, коли на питні потреби вода використовується мінімально.  КП «Кривбасводоканал» наполегливо рекомендує для цього проміжок часу з 20.00 години вечора до 6.00 години ранку. При дотриманні цих рекомендацій власники земельних ділянок не завдаватимуть незручностей мешканцям міста, які використовують питну воду за прямим призначенням.