В уряді вкотре хочуть обмежити використання фосфатів

 

Очікується, що вміст фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах, які використовуються як для побутового, так і для промислового прання і миття, буде зменшуватися поступово.

В уряді розробляють проект постанови про внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, яким повинні обмежити використання фосфатів. Участь в цій роботі беруть Міндовкілля, Мінекономіки, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції і Держпродспоживслужба.

Крім внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, планується оновити інші документи. Зокрема, перелік національних стандартів з визначення методів проведення випробування мийних засобів.

Також на розгляд Кабінету міністрів повинні внести проєкт Плану заходів щодо державного ринкового нагляду і державного контролю продукції на відповідність миючих засобів вимогам технічного регламенту. Розглядається можливість розширити обмеження на інші, крім пральних порошків, миючі засоби для побутового прання, наприклад, рідкі або таблетовані.

У Міндовкілля сподіваються, що нове законодавство допоможе зменшити “цвітіння” великих річок, а водоканалам – краще справлятися з очищенням стічних вод.