Мін’юст надав банкам України право автоматично стягувати заборгованість з рахунків боржників

Банки почали стягувати борги з українців автоматично за вимогою державних та приватних виконавців. До системи автоматичного списання вже підключено 7 банків. Серед них Приватбанк та Монобанк.

23 березня 2021 року Мін’юст видав наказ, згідно з яким з рахунків боржників гроші будуть списуватися автоматично. Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати лише кошти за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки, але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Наразі вся процедура проходить у кілька кліків в онлайн-режимі.

Списати борги можуть у людей, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. Зараз там знаходиться 5,5 мільйонів боргів. Більшість з них це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

До системи автоматичного списання вже підключено 7 банків:

«ТАСКОМБАНК»
«ПРИВАТБАНК»
«Універсал Банк» Монобанк тощо
«ОКСІ банк»
«БАНК ВОСТОК»
«ІНДУСТРІАЛБАНК»
«ПроКредит Банк».

Ще 44 установи підключені до тестового середовища, 11 банків перебувають на стадії консультацій та попередніх налаштувань для початку тестування. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73-х.

Станом на 01.04.2021 заборгованість споживачів холодної води у Кривому Розі складає рекордні 478 мільйонів гривень. На виконавчому провадженні перебуває 12 550 заяв про видачу Наказу на примусове стягнення зборгованості.

КП “Кривбасводоканал” закликає абонентів, які мають борг за холодну воду, вжити заходів і упередити неприємні наслідки у вигляді автоматичних списань. Наприклад, скористатися міською програмою часткової компенсації вартості комунальних послуг, або ж заключити договір реструктуризації боргу.