Після карантину злісні боржники можуть залишитись без житла

За даними Державної служби статистики України, станом на початок березня заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії) становила понад 32 млрд. грн.

На сьогодні КП “Кривбасводоканал”, як постачальник житлово-комунальних послуг, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Оплату «комуналки» не відтерміновували і не скасовували!

Мова йде про зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». В документі указано, що до у період карантину призупиняється нарахування пені. До того ж, забороняється припиняти або зупиняти надання послуг громадянам навіть у разі несплати платежів або їх затримки. Однак абонентам в будь-якому разі доведеться погасити заборгованість за комунальні платежі. Тобто, обов’язок оплачувати спожиті послуги Закон не скасовує.

Відповідно до частини 1 статті 50 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Але ініціювати конфіскацію житла можна тільки в тому випадку, якщо заборгованість перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати. А це 94 460 гривень.

Судовий наказ є виконавчим документом, на підставі якого в разі, якщо боржник добровільно не виконає рішення суду, здійснюватиметься примусове виконання рішення суду про стягнення заборгованості.

Якщо існують підстави для звернення стягнення на житловий будинок або квартиру, в якій фактично проживає боржник, то, насамперед, звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржникові.

Для конфіскації квартири проводиться процедура примусового продажу з публічних торгів. Цим займається державна виконавча служба або приватні виконавці після винесення судом відповідного рішення про стягнення боргу з комунальних платежів. При цьому, виконавцю не обов’язково потрапляти всередину такої квартири, досить зробити її оцінку і зібрати всі необхідні документи. Про проведення прилюдних торгів в обов’язковому порядку повідомляється боржник.

З метою уникнення таких ситуацій, закликаємо абонентів вчасно оплачувати послуги водопостачання і водовідведення!