Кривбасводоканал не є джерелом екологічної загрози для річки Саксагань

З початку поточного року КП «Кривбасводоканал» було двічі зафіксовано витік стічних вод з каналізаційної мережі, розташованої близько поверхневої водойми міста – р. Саксагань:  17 лютого, внаслідок засмічення самопливного каналізаційного колектору в районі КНС № 7 по вул. Сагайдачного, та 1 березня, внаслідок порушення герметичності розтрубного стику напірного каналізаційного колектору від КНС № 8 неподалік від 2-ї міської лікарні.

Одночасно з проведенням відновлювальних робіт на мережах водовідведення,
КП «Кривбасводоканал» вживало заходи щодо контролю за санітарним станом р. Саксагань та ґрунту в місцях витоку стічних вод.

Спеціалістами хіміко-бактеріологічної лабораторії підприємства, паралельно з представниками Державної екологічної інспекції та Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький міський відділ лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», були відібрані проби води р. Саксагань. Результати досліджень, отримані лабораторією КП «Кривбасводоканал», свідчать про відсутність екологічної загрози.

З метою спостереження за впливом господарської діяльності підприємства на стан водного об’єкту, фахівцями КП «Кривбасводоканал», після усунення витоків стічних вод та проведення заходів з ліквідації їх наслідків, повторно відібрані проби води р. Саксагань. Результати досліджень знову підтвердили відсутність екологічної загрози.

КП «Кривбасводоканал» – це підприємство, яке здійснює відведення біологічно очищених зворотних вод міста у водні об’єкти, в т.ч. і р. Саксагань. До обов’язків КП «Кривбасводоканал» належить організація моніторингу якості води водних об’єктів в контрольних створах: 500 м вище та нижче місця скиду зворотних вод. Одна з контрольних точок, де здійснюється щодекадний відбір проб, розташована на р. Саксагань поблизу мкрн. Даманський на північній межі м. Кривий Ріг.

Комплексний аналіз отриманих результатів дозволяє зробити наступні висновки:

  • суттєве перевищення вмісту забруднюючих речовин за показниками «сульфати», «хлориди», «сухий залишок», «індекс ЛКП», «індекс коліфагів» спостерігається по всій течії р. Саксагань і свідчить про явне її неблагополуччя ще до меж м. Кривий Ріг;
  • вміст азоту амонійного в воді р. Саксагань не перевищує ГДК шкідливих речовин у воді водних об’єктів господарсько-питного і культурно-побутового водопостачання;
  • обсяги та якість стічних вод, які було скинуто під час ушкодження каналізаційної мережі КП «Кривбасводоканал», не вплинули на категорію водокористування р. Саксагань.

Серед можливих причин наднормативного вмісту забруднюючих речовин в воді р. Саксагань можна назвати:

– несанкціоновані скиди стічних вод від будинків не каналізованого приватного сектору, що розташований по течії річки;

– скиди шахтних вод;

– надходження неочищених зливових, дренажних вод;

– випас/вигул на береговій смузі річки свійських тварин та птахів;

– влаштування на березі р. Саксагань стихійних звалищ різноманітного сміття;

– природні процеси евтрофікації водойми.