Про борги цифрами

Дебіторська заборгованість – це не просто гроші, які не отримує підприємство. Це – можливість підвищувати ефективність роботи, швидше і більше закуповувати витратних матеріалів, модернізувати обладнання, винаймати більше персоналу і мотивувати його гідною оплатою праці.

Конкретний приклад.

Маємо 10 багатоквартирних будинків Кривого Рогу, лідерів серед боржників. Їх загальний борг за послуги водопостачання та водовідведення складає 5,2 млн гривень. На цю суму можна було б придбати 7 сучасних автомобілей RENAULT Master MAU для перевезення аварійних бригад, оснащених по останньому слову техніки. Або одну мулососну машину для відкачування стічних вод і 19 насосних агрегатів трьох модифікацій. Також видно, скільки можна було б закупити нових пластикових труб різного діаметру і оновити мережі.

Не складно підрахувати, скільки  можна виконати робіт на третину мільярду гривень. Рівно стільки заборгували підприємству абоненти міста.

Для повернення боргів комунальне підприємство використовує кілька законних інструментів:

  • стягнення у судовому порядку, в тому числі блокування банкіських рахунків та арешт авто
  • обмеження послуги водопостачання в приватному секторі
  • блокування водовідведення в багатоквартирних будинках.

Всі методи дієві, але займають час, потребують сил і ресурсів, які також можна було би витратити на користь міста. Не будьте байдужими до своїх співмешканців, вчасно оплачуйте комунальні послуги!