Рахунки боржників під мечем Феміди

 Споживач ніколи не отримає авансом послугу інтернету, чашку кави або пачку цигарок. За ці та безліч інших категорій товарів і послуг необхідно сплатити наперед. І хоча для кожної окремої людини весь цей перелік може здаватися обов’язковим, чи може він конкурувати з водою, без якої не можна уявити життя. Тим не менше, послуги водопостачання та водовідведення надаються авансом. Криворіжці спочатку користуються ними, а потім платять. А дехто ні…

Станом на 20 серпня 2019 року борг населення перед КП “Кривбасводоканал” склав 243,1 млн.грн. У спробах повернути ці кошти комунальники використовують усі доступні законом методи. Один з них – стягнення боргу через суд. Ця практика має свої особливості, бо процедура займає немало часу та ресурсів. І хоча рішення приймаються на користь водоканалу, додатково потрібен час державним виконавцям, функція яких – безпосереднє стягнення боргу. 

Якщо раніше держвиконавці мали проблеми зі стягненням боргу через неможливість потрапити до квартири боржника, щоб описати майно, то все більшого розповсюдження набуває практика винесення постанов про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника та накладення арешту на грошові кошти, що містяться на рахунках. І Кривбасводоканал має такий досвід. Як приклад можна привести мешканку вул. Лісового, яка заборгувала водоканалу майже 7500 грн. Суд став на сторону комунальників і тепер щомісяця з будь-яких її доходів буде утримуватись 20% до повного погашення боргу та судових витрат. Також держвиконавцем було накладено арешт на кошти, що містяться на рахунках жінки. 

КП “Кривбасводоканал” й надалі вестиме активну роботу в інтересах добросовісної частини споживачів. Кошти мають бути повернуті і направлені на покращення інфраструктури міста.