Чому стічні води – не дрібниця? 

Тема роботи мереж водовідведення та важливість їх справності хвилює людей лише опосередковано. Як правило, вони згадують про це під час витоку каналізації на поверхню, коли це створює прямий дискомфорт. Але вся система водовідведення потребує уваги не менше, ніж підготовка води для споживання.

Екологія, матеріальні витрати, інфекційні збудники – неповний перелік того, на що впливають стоки, які потрапляють у трубопроводи будь-якого населеного пункту. Тому в Україні, а згодом і на місцевому рівні, були розроблені Правила приймання стічних вод до системи водовідведення міста. Простими словами, встановлено вимоги до складу стоків, які суб’єкти господарювання скидають до міської системи каналізації і у разі їх понаднормативного забруднення – порушники несуть відповідальність.

Справа в тому, що будь-яке перевищення у складі стоків шкідливих речовин тягне за собою цілу купу наслідків: швидший знос трубопроводів (приклад – вплив великої кількості жиру на пропускну здатність труби), необхідність у додаткових витратах на реагенти для очистки стічної води, вихід з ладу обладнання очисних споруд, які були спроектовані та збудовані десятки років тому і розраховані на інші об’єми та склад стоків, потрапляння у водойми фосфатів, які викликають розмноження водоростей та багато іншого. Все це впливає на кожного мешканця міст або прямо (відсутність місць для безпечного купання), так і опосередковано (для покриття додаткових витрат водоканалам необхідно піднімати тарифи на послуги). Тому дотримання підприємствами встановлених норм – запорука екологічного та економічного благополуччя Кривого Рогу.

Зазначеними вище правилами також було введено поняття “локальні очисні споруди” (ЛОС). Їх мають встановлювати суб’єкти господарювання перед скидом своїх стоків до міської мережі каналізації. Це забезпечує первинне очищення стоків від шкідливих речовин. На сьогоднішній день 86 суб’єктів господарювання Кривого Рогу мають ЛОС. Це і ресторани швидкого харчування, і магазини будівельних матеріалів, готелі, торгові точки роздрібної торгівлі та десятки фізичних осіб-підприємців. Є, нажаль, прикрі випадки того, як деякі підприємці нехтують правилами та допускають залпові скиди (на фото), коли концентрація забруднюючих речовин перевищує у рази допустимі норми. До таких порушників застосовують адміністративні санкції, передбачені законодавством. Таким чином, Кривбасводоканал стоїть на захисті інтересів усіх городян і екосистеми міста.