Чому біля трубопроводів краще не висаджувати дерева

Для підприємств водопровідно-каналізаційного господарства знайома ситуація, коли після проведення ремонтних робіт на трубопроводах у мешканців виникають зауваження щодо виритих дерев, пошкоджених дитячих майданчиків, парканів або квітів. Однак не всі знають про такі поняття як “охоронна зона” або “захисна охоронна зона”. Мова йде про відстань від трубопроводу, ближче якої забороняється розміщення споруд чи насаджень.

Зокрема, в ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій” зазначено, що заборонено розміщувати фундаменти будівель та споруд ближче ніж на 5 метрів від водопровідної мережі та напірної каналізаційної мережі, а також 3 метрів від самопливної каналізаційної мережі.

Можна привести й п.15.5 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, де сказано, що не дозволяється  складання матеріалів  і предметів, накопичування  сміття ближче ніж за 5 метрів від осі водопровідних і каналізаційних мереж і пристроїв та в межах  охоронних санітарних зон; самовільне спорудження над водопровідними і каналізаційними мережами та  пристроями будь-яких будівель та предметів благоустрою.

Тому аварійна бригада має усі підстави усунути перешкоду у вигляді насаджень, споруд спортивних чи дитячих майданчиків тощо, які заважають проведенню ремонтних робіт.