СТАН ВНУТРІШНЬОБУДИНКОВИХ СИСТЕМ — ЗОНА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ УПРАВИТЕЛІВ

У Кривому Розі розповсюджені випадки нарікань мешканців багатоквартирних будинків на неприємних запах з підвалів або їх затоплення.

Причину дискомфорту звикли шукати в бездіяльності КП «Кривбасводоканал», але не всі розуміють розмежування зон відповідальності комунального підприємства та управителів будинків, які згідно чинного законодавства України мають слідкувати за станом внутрішньобудинкових систем.
Так, відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, система технічного обслуговування жилих будинків повинна забезпечувати безпечне та безперебійне функціонування будинків, інженерних мереж та обладнання протягом установленого терміну служби будинку. Технічне обслуговування жилих будинків включає роботи з контролю за його станом, забезпечення справності, працездатності, наладки і регулювання інженерних систем тощо. Згідно п. 2.3.7. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення і зливової каналізації та витрати на виконання цих робіт здійснюються відповідно до законодавства.

Точкою розподілу зовнішніх і внутрішніх комунікацій (якщо інше не визначено договором) є: для каналізації — найближчий до будівлі оглядовий колодязь; для водопроводу, газопроводу, тепломережі — вентиль або трійник біля будівлі; кабель кінцевої муфти при кабельних уводах та прохідні ізолятори при повітряних уводах — муфти належать до зовнішніх мереж, а прохідні ізолятори — до внутрішніх. У разі, якщо кабельний увід безпосередньо біля будівлі переходить у повітряну мережу, точкою розподілу є стовпова кінцева муфта, яка в цьому разі належить до внутрішніх мереж.

Відповідно до п.2.4 Правил управитель повинен забезпечити належну експлуатацію житлових будинків та при цьому, проведення своєчасних ремонтів, у тому числі й поточного — комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.
Згідно п. 1.5. вище зазначених правил Утримання житлового фонду передбачає виконання робіт, передбачених наказом Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 N 150 «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень будинків, споруд», зареєстрованим у Мін’юсті України 21.08.2004 за N 1046/9645 (із змінами).
Цей перелік включає:

  • усунення протікання в трубопроводах, приладах та арматурі
    проведення загальних, непередбачених та профілактичних оглядів;
  • ущільнення згонів;
  • усунення засмічень внутрішньобудинкових водопровідних мереж та каналізаційних випусків;
  • поновлення сальникових ущільнень;
  • закріплення трубопроводів;
  • підкарбування розтрубів та ущільнення стиків каналізації;
  • встановлення у кришці ревізій гумових прокладок;
  • усунення протікання в трубопроводах, приладах та арматурі;
  • часткова заміна трубопроводу при усуненні нещільностей, витоків;
  • роботи з усунення незначних аварій;
  • ремонт та заміна окремих кранів, вентилів, змішувачів;
  • улаштування або ремонт гідроізоляції фундаментів у підвальних приміщеннях;
  • перекладення ліній водопровідних та каналізаційних труб внутрішньобудинкової системи;
  • улаштування підкачувально-насосних станцій.

Отже, утримання внутрішньобудинкових систем в належному стані відноситься до компетенції та обов’язків управителів. Тому при будь-яких незручностях від стану підвалу або комунікаційних мереж будинку мешканці мають, в першу чергу, звертатися до управителів.

КП “Кривбасводоканал” відповідає виключно за стан зовнішніх водопровідних та каналізаційних мереж і докладає усіх можливих зусиль, щоб вони функціонували безперебійно та благо кожного мешканця.